top of page

Ons meeste recente blogbericht

30 augustus 2021

Goudsmid, juwelier of edelsmid, ...

wanneer ben je wat...?


Laten we meteen duidelijk maken dat er wel verschillen zijn tussen een goudsmid en juwelier.


Een goudsmid wordt niet graag alleen juwelier genoemd omdat zijn/haar vak daadwerkelijk anders is. Maar ook termen als zilversmid, edelsmid of goudsmid passeren de revue en leiden soms tot vragen over wat nou de verschillen zijn, als die er al zijn en wat dat betekent.


Daarom duiken we  vandaag een beetje dieper in ons vak en wat het al dan niet inhoudt.


Goudsmid Yvi Thomassen, een Goudsmid met passie, noemen we ons. En dat is Yvi ook officieel; goudsmid. Hoewel beroepen als goudsmid, edelsmid en juwelier geen beschermde beroepen zijn (en er dus niet altijd ‘bescherming’ is tegen het voeren van zo’n naam) kun je het verschil tussen een juwelier en goudsmid goed duiden.


Een goudsmid, ook wel edelsmid genoemd (dus ja, dat is hetzelfde), is een officieel ambacht waarvoor je een gedegen opleiding volgt. In het geval van Yvi is dat de prestigieuze beroepsopleiding aan TNA Antwerpen.

Als goud- of edelsmid creëer je juwelen van edelmetalen. Daar hoort goud bij, maar er kunnen ook andere materialen gecombineerd worden met edelstenen, denk maar bv aan hout,....


Een juwelier vormt een wat pragmatischere rol en verkoopt juwelen. Niets meer, niets minder. Wanneer het bewerken, herstellen of maken van juwelen aan bod komt, tref je de goudsmid. Dat goudsmid en juwelier regelmatig wordt gecombineerd is niet vreemd; juwelen die je maakt, wil je ook graag verkopen.

Kant-en-klaar of op maat ontworpen.


De reden dat een goudsmid niet graag ‘gewoon’ juwelier wordt genoemd, is omdat de verkoop van kant-en-klare juwelen, die vaak dus niet van eigen hand zijn, niet echt voelt recht te doen aan de passie en kwaliteiten van het zelf ontwerpen en maken van juwelen.


Zeker het op persoonlijk verzoek maken van een juweel vanuit niets, of juist bewerken van zaken met een persoonlijke touch of herinnering (zoals iets nieuws creëren vanuit bestaande juwelen van bijvoorbeeld een overledene), is een prachtige taak die met veel passie en gevoel wordt volbracht. Het simpelweg verkopen van bestaande juwelen is nog steeds bezig zijn in het vak dat we heerlijk vinden, maar staat niet gelijk aan goudsmederij.


Alleen maar goud?


Zoals we al stelden werkt een goudsmid niet alleen maar met goud. Daarom is een edelsmid misschien ook een betere benaming. Een zilversmid daarentegen, werkt wel vaak uitsluitend met zilver. Deze

toepassingen raken vaker voorbeelden als kandelaars, eetgerei of schalen in plaats van alleen zilveren sieraden. Bij een edelsmid kan er dus een hele hoop!

Zoals we al vaker hebben gedeeld, zijn de mogelijkheden bij Yvi Thomassen eindeloos en kunnen we dus altijd, samen met jou, een ontwerp maken wat volledig aansluit bij je wensen en uitgangspunten.

Neem eens contact op voor een vrijblijvende afspraak. We kijken er naar uit met je na te denken over jouw ideale ontwerp!

bottom of page